Малките на маймуната

Бремеността трае от 150 до 195 дни в зависимост от вида им.

Размножаването при Песоглавеца е целогодишно и женските биват покривани най-вече от господствуващите мъжки и живота им се подобрява, когато имат малко. При Песоглавците няма истинско семейство и женската възпитава сама малкото си. В началото майката го държи в ръцете си, когато стадото се движи, то се прикрепва за корема й. По-късно, малкото ще яхне гърба й, докато се отдели от нея. Старейшините и най-вече подчинените мъжки бдят над членовете на стадото. Ако до стадото се доближи пантера, мъжките заемат враждебна поза и правят всичко възможно да отдалечат неприятеля със заплашителното си държание.

« С какво се храни една маймуна Любопитни факти за маймуните »

маймуна